Mikä on haavainen paksusuolentulehdus?

Colitis ulcerosa eli ulseratiivinen koliitti tai haavainen paksusuolitulehdus voi esiintyä vain paksusuolen loppuosassa eli peräsuolessa (proktiitti) tai laajemmalla alueella paksusuolessa (koliitti). Krooninen tulehdus suolen limakalvolla aiheuttaa alkuvaiheessa punoitusta ja turvotusta ja tulehduksen vaikeutuessa limakalvolle syntyy pieniä haavoja.

Haavaisen paksusuolentulehduksen oireet kehittyvät yleensä vähitellen, mutta joskus taudin alku voi olla äkillinen. Usein oireettomat jaksot (remissiot) vuorottelevat aktiivisten vaiheiden (relapsit) kanssa.

Suomessa haavaiseen paksusuolentulehdukseen sairastuu vuosittain noin 25 ihmistä 100 000 kohti. Yleisin sairastumisikä on 15–35 vuotta, mutta sairaus voi puhjeta missä iässä hyvänsä.

Haavaisen paksusuolentulehduksen oireet

Haavaisen paksusuolentulehduksen oireita ovat ripuli, veriset ja limaiset ulosteet sekä ulostamista edeltävät vatsanväänteet tai kivut. Veriripulin jatkuessa anemia ja väsymys ovat yleisiä. Kuumeilu on harvinaista, ellei tauti ole jo vaikea. Lapsilla oireena voi olla kasvun hidastuminen. Joillakin potilailla voi olla vain lieviä oireita, kun taas toisilla oireet häiritsevät päivittäistä elämää huomattavasti. Peräsuoleen rajoittuvassa tulehduksessa (proktiitti) oireena voi joskus olla pikemminkin ulostamisvaikeus ja ummetus kuin ripuli.

Osalla potilaista tautiin voi liittyä erilaisia liitännäissairauksia.

Haavaisen paksusuolentulehduksen hoito

Haavaista paksusuolentulehdusta hoidetaan tulehdusta rauhoittavilla lääkkeillä. Toisinaan, jos lääkehoito ei auta, tehdään leikkaus, jossa poistetaan koko paksu- ja peräsuoli. Parantavaa hoitoa tautiin ei ole, mutta lääkityksen avulla oireet saadaan useimmiten hallintaan. Haavaisen paksusuolitulehduksen hoidon tavoite on mahdollistaa potilaalle mahdollisimman normaali elämä sairaudesta huolimatta. Lue lisää haavaisen paksusuolentulehduksen hoidosta.

 

– Johanna Haapamäki, LT, Gastroenterologi

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0270 (10/2022)

  1. Martti Färkkilä, Markku Heikkinen, Helena Isoniemi, Pauli Puolakkainen (toim.) Gastroenterologia ja hepatologia. Duodecim 2018.