Nina Eriksson

Voiko tähystys olla vähän helpompi?

14.12.2015

Jatkan vielä kerran tähystyksistä. Ajattele, että sinulla on puutarhaletku maassa pihalla ja yrität saada suutinta etenemään pitkän puutarhapöydän ali työntämällä sitä letkun varresta eteenpäin. Voit varmasti kuvitella, että letkun varteen tulee aika ajoin erikokoisia mutkia, joskus silmukoita, ilman, että suutin etenee senttiäkään eteenpäin. Tällaisia mutkia tulee eteenpäin työnnettäessä myös tähystimeen, ja samalla tietysti suoleen, joka silloin venyy. Suolen venytyksen potilaat kokevat eriasteisena epämiellyttävyytenä ja/tai kipuna. Ja yhtäkkiä, kun lääkäri vähän ujuttelee, kiertää tähystimen vartta, vetää tähystintä taaksepäin, ”ees ja taas”, se luiskahtaa eteenpäin ja mutka oikenee. Näissä mutkakohdissa sinä itse tai hoitaja voitte olla avuksi. Heti, kun jossain vatsalla tuntuu kiristystä tai painetta, kannattaa alkaa painaa napakasti kämmenellä siitä kohdasta. Näin ikävä mutka ei ehkä pääse kasvamaan vaan tähystimen kärki ”pakottuu” työntymään eteenpäin. Muista myös, että venytyksestä ei ole vaaraa suolelle. Suoli ei vaurioidu ja mahdolliset ikävät tuntemukset jäävät tutkimuspöydälle.

Tähystyksessä kannattaa unohtaa hyvät tavat. Piereskely on suotavaa pitkästä aikaa vauvaiän jälkeen. Tosin olen yleensäkin sitä mieltä, että ilmavaivoista tuli vaivoja, kun ihmiset siirtyivät pelloilta ja navetoista palveluammatteihin ja ilman päästelystä tuli epäsopivaa. Tyhjennyksen jälkeen suoli on tyhjä kuin pitkänomainen ilmapallo. Koska tähystystä ei voi tehdä sokkona, täytyy tähystimen kautta suoleen puhaltaa kaasua. Suoli-ilmapallo laajenee ja samalla tulee ilmavaivoja. Lääkäri tarvitsee laajentavaa kaasua vain tähystimen edessä ja sinä voit vapaasti päästellä matkan varrelle jääneen ulos. Pieru ei haise, jos suoli on tyhjä haisevasta ulosteesta. Jos tuntuu, että ”jotain tulee”, anna tulla. Kaasua se vain on hyvän tyhjennyksen jälkeen. Mahdollista suoleen jäänyttä tyhjennysnestettä lääkäri imee pois koko ajan edetessään. Monissa paikoissa kaasuna käytetään yhä huoneilmaa, joka voi vaivata vielä tutkimuksen jälkeen. Se lähtee parhaiten liikkeelle, kun syöt kevyesti ja liikut. Hiilidioksidin käyttö yleistyy ja sen etu on nopeampi poistuminen tutkimuksen jälkeen. Puhuminen ei ole kiellettyä toimenpiteen aikana, päinvastoin, joten voit kertoa lääkärille ilmavenytyksen tunteesta. Silloin hän voi, aina kun mahdollista ja etenkin peruutusvaiheessa, imaista kaasua pois tähystimen kautta.

Ajatusten siirtäminen pois toimenpiteestä auttaa usein. Lääkäri ei aina ehdi juttelemaan, mutta hoitaja on tähystyksessä sinua tukemassa ja hänen kanssaan kannattaa jutella niitä näitä. Ihan oikeasti se auttaa! Muistan nuoren naisen, jolla oli isoäidin kutomat lohtusukat mytyksi käärittynä kädessä hypisteltävänä. Joku on hyräillyt läpi tutkimuksen. Joogaajilla on monenlaisia rentoutusmenetelmiä. Eivätkä ärräpäätkään ole kiellettyjä, jos se helpottaa. Musiikkia voisimme omassa yksikössäni käyttää enemmän.

Valitettavasti jotkut tähystykset ovat haastavia ja kivuliaita. Silloin voidaan käyttää tutkimusta helpottavia lääkkeitä. Lapsipotilaille tähystykset tehdään aina nukutuksessa. Resurssipula on yksi syy, joka estää tähystysten tekemisen nukutuksessa aikuisille kunnallisessa terveydenhuollossa eikä nukutus suinkaan ole täysin riskitön toimenpide. Rauhoittavaa ja kipua lievittävää lääkitystä voidaan kuitenkin tarvittaessa antaa tähystysyksikön käytäntöjen mukaan. Niitä voidaan antaa eri muodoissa jo edeltävästi tai myös tutkimuksen aikana, jolloin suoneen annettavat lääkkeet vaikuttavat nopeasti. Lääkkeiden anto vaatii jonkin aikaa seurantaa toimenpiteen jälkeen eikä esim. autoa saa ajaa tutkimuspäivänä. Omista potilaistani osa kokee mieluummin epämiellyttävät hetket muutamissa mutkissa, kunhan pääsevät äkkiä kotiin, kuin ottavat lääkkeitä. Toiset taas tulevat levollisesti ”pakolliseen” kontrolliin, kun tietävät saavansa lääkitystä automaattisesti tai tarvittaessa.

Kun tähystimen kärki on viety paksusuolen alkuun ja katsottu ohutsuolen puolelle, voit huokaista. Paluumatka tullaan ”alamäkeä”, vedetään toista letkua pois toisen sisältä ja tuntemukset ovat käytännössä ohi. Yleensä tässä vaiheessa suosittelen, että katsot upeaa luontofilmiä suolestasi, mutta pakko ei ole, jos tuntuu pahalta.

Toivottavasti tähystys sujui vähällä vaivalla. Jos näin ei käynyt, muista, että seuraava kerta voi olla erilainen ja keskustele tutkimuksesta ja sen helpottamismahdollisuuksista jo ennen seuraavaa tähystystä. Otithan vähän evästä mukaan? Tutkimuksen jälkeen saa syödä!

 

C-APROM/FI/ENTY/0754 2/2022