Reunapaikka Perttu Lahtinen

Perttu Lahtinen

Ohutsuolen ihmeelliset tutkimusmenetelmät

16.11.2018

On rauhoittavaa tietää, että suolistoa ja sen sairauksia päästään nykyään tutkimaan muillakin laitteilla kuin kirurgin veitsellä. Taipuisat ystävämme kolonoskooppi ja gastroskooppi, ovat mullistaneet suolistosairauksien diagnostiikan ja hoidon. Näillä letkutähystimillä nähdään toisaalta paksusuoli ja toisaalta ruokatorvi ja mahalaukku, mutta ohutsuoleen päästään molemmista päistä vain kurkistamaan. Tämä viitisen metriä pitkä lonkero lymyää vatsaontelossa kaiken maailman tähystelijöiden saavuttamattomissa.

Mystinen sykerö, eikö? Ohutsuoli onkin paikka where the magic happens, elintärkeä elin. Lähes kaikki ruuasta ottamamme ravintoaineet imeytyvät siellä. Se on hienostunutta laboratoriohommaa se. Miten tunnistaa kaikista sisäämme ahmimasta mikä on hyvää ja arvokasta tai mitä vastaan puolustautua? Ohutsuoli on keskeisessä roolissa immunologisessa eli puolustuskykyymme liittyvässä kehityksessä.

Ohutsuolen tutkimiseenkin on jo kehitetty laitteita. Tutkimusmatkalle ennen näkemättömään päästään kapselilla. Onneksi kapseliin ei tarvitse sijoittaa gastroenterologia eikä muita retkikunnan jäseniä, pieni kamera ja valonlähde riittävät. Teknologia on niin minimalistista, että kapseli on tavallisen nieltävän pillerin kokoinen ja muotoinen, tosin jakouurre puuttuu. Kamera räpsii tiheästi kuvia mahasuolikanavan läpi mennessään. Kapseli lähettää kuvat langattomasti vyöllä kannettavalle tallentimelle. Tutkimusmatkan päätteeksi kapseli päätyy vesiklosetin kautta viemäriverkostoon. Kompostoivaa vessaa käyttävä voi noukkia kapselin tuotoksista ja jälleensijoittaa jäteastiaan.

Tallennetuista kuvista muodostuu video, jonka gastroenterologi katselee näyttöpäätteeltään noin tunnissa. Olennaista on pitää silmät auki koko videon ajan, kuppi kahvia voi tässä olla avuksi. Onneksi videot harvoin ovat kovin dramaattisia – ohutsuoleen letkutähystimien saavuttamattomiin iskee harvoin pahoja tauteja. Ohutsuolessa syöpä on vastassa monta kertaa harvemmin kuin paksusuolessa. Kapselikameratutkimuksesta hyötyy murto-osa ihmisistä, mutta kolonoskopia kertaalleen keski-ikäisenä onkin ihan fiksu juttu. IBD-potilaat ovat sillä tavalla onnekkaassa asemassa, että paksusuoli tähystetään useamman kerran elämän varrella, syövän kehittymisen riski tähystysten välillä on olematon.

Ohutsuolen kapseli on erikoistutkimus, jota tarvitaan selvästi harvemmin kuin perinteisiä tähystyksiä. Koepalojen ottaminen ei kapselista käsin myöskään onnistu. IBD- potilailla kapselitutkimuksella etsitään Crohnin tauti -muutoksia ohutsuolessa. Tyypillisin tilanne on sellainen, jossa on selvä epäily Crohnin taudista oireiden ja muiden löydösten perusteella, mutta kolonoskopiassa ei Crohn-muutoksia löydykään. Selvä valtaosa Crohn-diagnooseista tehdään kolonoskopiassa. Kapselikameratutkimuksella etsitään tyypillisesti lievää, limakalvoon rajoittuvaa, Crohnin tautia.

Jos epäillään ahtauttavaa Crohnin tautia, jos potilaalla on suolitukokseen viittaavia oireita, on ohutsuolen magneetti tai tietokonekuva parempi ja turvallisempi tutkimus. Röntgenlääkärin leikekuvilla näkee suolen seinämän paksuuntumat ja tukokset, mutta ei näe yhtä hyvin suolen pinnan tulehdusmuutoksia. Leikekuvat löytävät myös paiseet ja fistelit eli tulehdusonkalot, joita vaikea-asteiseen Crohnin tautiin saattaa liittyä.

Ohutsuoleen on nykyään mahdollista päästä tarvittaessa myös tuunatuilla letkutähystimillä. Yleisimmin käytössä on palloavusteiset tähystimet. Tähystimen päällä on pieni ilmapallo tai kaksi. Pallon täyttyessä tähystin ankkuroituu ja tähystintä päästään pallon läpi viemään eteenpäin suolessa. Manööveriä toistaen suolta päästään rullaamaan tähystinputken päälle. Maailmalla on olemassa myös tähystin, joka työntyy pidemmälle suoleen tähystimen päällä pyörivän spiraalin avulla. Ilmeisesti tämä suoliporakin on käyttökelpoinen tutkimusväline, mutta sen käyttö ei vielä ole kovin laajalle levinnyt.

Ohutsuolen erikoisavusteisia letkutähystyksiä tarvitaan silloin harvoin, kun kapselikameratutkimuksessa löytyy hoitoa tai lisäselvitystä vaativa kohde. Verenvuotokohta voidaan käsitellä, nysty poistaa tai kapeikko laajentaa tähystyksen yhteydessä.

Sellaisia hienoja ja kehittyneitä ovat ohutsuolen tutkimusmenetelmät nykyään. Teknologioiden kehitys on ollut vauhdikasta eikä päätepysäkille ole vieläkään saavuttu. Minkähänlaisilla laitteilla suolistoa tutkitaan tulevaisuudessa? Saas nähdä.

C-APROM/FI/ENTY/0786 2/2022